Главная | Регистрация | Вход Приветствую Вас Гость | RSS

  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Учбові заклади міста » Професійний аграрний ліцей (СПАЛ) » Про Ліцей

Про Ліцей
Ake1bI4Дата: Середа, 05.05.2010, 21:38 | Сообщение # 1
Ake1bI4
Группа: Администраторы
Сообщений: 139
Репутация: 34
Статус: Офлайн

Сосницькому професійному аграрному ліцею 1 жовтня 2010 року виповнюється 56 років. Озирнемося на шлях, пройдений одним з найперспективніших зараз закладом профтехосвіти.

1. Віхи історії

Згідно з постановою Ради Міністрів СРСР від 16 грудня 1953 року (№2954), де йшлося про поліпшення підготовки кваліфікованих механізаторських кадрів, та наказом начальника управління трудових ресурсів Ради Міністрів №463 від 27 вересня 1954 року у селищі Ріпки Чернігівської області 1 жовтня 1954 року створено училище механізації сільського господарства, яке підпорядковувалося Київському міжобласному управлінню трудових ресурсів.

У 1962 році у зв’язку з адміністративно-територіальною реформою Ріпкинське УСМГ №3 було переведено до Сосниці. Навчальний заклад став називатися Сосницьким училищем механізації сільського господарства №3, з 1965 року - №32, з 1969 року - №9, з 1984 року - №31.

Життя цього навчального закладу ніколи не стояло на місці. Господарським способом було побудовано навчальний корпус №2, де розмістилися машинний двір, лабораторія, майстерні. У 1973 споруджується і здається в експлуатацію новий типовий навчальний корпус, а також гуртожиток на 300 місць.

На плечі педагогічного колективу навчального професійного закладу ліг весь тягар організації навчального процесу та розвитку матеріально-технічної бази. А заснував училище, заклав його перші підвалини колектив на чолі з директором Шекирою І.С., заступником директора Качалом П.Я., завучем Черненком І.С. та майстрами виробничого навчання Анасковцем Л.А., Лузаном М.С., Морозом І.П., Свистуном Т.В., завідуючим курсами Демчиком Г.П. та Наймитенком О.І. У першому наборі була одна група комбайнерів та дві трактористів; пізніше набрали групу трактористів із тримісячним терміном навчання для роботи на цілинних і перелогових землях.

На перших порах отримали сучасну на той час техніку: трактори ДТ-54, ХТЗ-15/30, У-2, С-80, К-6. училищу було виділено 15 гектарів ріллі, а також ділянку для полігону. Учні заклали плодовий сад, вирощували овочі, разом із дорослими будували учбові та господарські приміщення, квартири.

Багато труднощів довелося перебороти навчальному закладу за ці роки, та він витримав усі випробування і з кожним роком здобував все більше визнання.

2. У вирі сучасного життя.

Процеси державотворення, переорієнтація на роботу в ринкових умовах, реформування різних галузей народного господарства, в тому числі й освіти, у 90-х роках змусили інженерно-педагогічний колектив спрямувати зусилля перш за все на відкриття професій, що користуються попитом на ринку праці. Так з 1997 року навчальний заклад поступово стає багатопрофільним. Отримуються ліцензії на впровадження освітньої діяльності з таких професій:

1. слюсар з ремонту автомобілів;

2. кухар-кондитер;

3. швачка, кравець, закрійник;

4. офіціант, бармен, буфетник;

5. столяр-верстатник;

6. перукар-модельєр;

7. робітник фермерського господарства;

8. електромонтер з обслуговування та ремонту електрообладнання;

9. бджоляр;

10. оператор комп'ютерного набору, секретар керівника;

Визначною подією, що порадувала і схвилювала не лише колектив ліцею, а й усіх жителів містечка, стали відвідини навчального закладу в листопаді 2001 року Президентом України Л.Д. Кучмою, який подарував комбайн "Славутич" і кукурудзозбиральну жатку.

Ще однією важливою подією стала реорганізація училища із січня 2003 року, згідно з наказом Міністерства освіти і науки України в Сосницький професійний аграрний ліцей. Інженерно-педагогічний колектив під керівництвом досвідченого викладача Волошка В.Є. впевнено перебудував свою роботу відповідно до вимог часу. контингент учнів на 01.09.2005 року становив 627 чоловік, що є одним із кращих показників у області. Усі учні з цього року навчаються за держзамовленням.

Активне впровадження ступеневої освіти в системі "ПТУ-технікум-інститут" у співпраці з Ніжинським агротехнічним інститутом і Глухівським державним педагогічним університетом сприяли відкриттю на базі ліцею навчально-консультаційного центру, де за заочною формою навчання здобувають середню спеціальність та повну вищу освіту майбутні спеціалісти сільського господарства та інженери-педагоги.

Зараз у ліцеї працює 120 чоловік. із них 73 - інженерно-педагогічні працівники.

Вищу освіту мають 57 чоловік.

Нині інженерно-педагогічний колектив, яким керує Глєбкін Віктор Петрович цілеспрямовано і наполегливо працює над збереженням учнівського контингенту, розширюючи можливості для придбання нових професій та покращення професійних навичок, впроваджуючи інноваційні технології, розширюючи і поповнюючи матеріально-технічну базу ліцею. В 2005 році на базі ліцею було організовано роботу навчально-практичного центру з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації робітників агропромислового комплексу на сучасній вітчизняній та імпортній техніці, де змогли підвищити свій професійний рівень більше 210 сільськогосподарських робітників області. Придбано комп’ютери для другого комп’ютерного кабінету, новітні комп’ютерні технології для удосконалення інноваційних методів навчання: мультімедійний проектор з ноутбуком. Збудовано міні цех – лабораторію кондитерів та кабінет спецтехнологій кухарів з сучасним обладнанням. Завершилось будівництво газової котельні та реконструкція опалювальної системи корпусу № 2. Для покращення обробітку земель та навчання учнів придбано мульчурувач «МR – 210».

У ліцеї відпрацьована система методичної, навчально-виховної та спортивно-масової роботи.

Педколектив працює над єдиною методичною проблемою: "Підвищення якості професійної та загальноосвітньої підготовки учнів на основі вдосконалення комплексного методичного забезпечення предметів і професій". Заступник директора з навчально-виховної роботи Глєбкіна Л.М., заступник директора з навчально-виробничої роботи Сорока Ю.М., методист Степко О.М. (фото заступників) на високому професійному рівні забезпечують індивідуальну, колективну та групову роботу з педагогічними кадрами, ефективними формами якої педагогічні ради, методичні комісії, наставництво, конференції та семінари, педагогічні читання й круглі столи.

Основними напрямками виховної роботи є патріотичне, правове та трудове виховання. для позаурочної зайнятості учнів у ліцеї функціонують спортивні секції та гуртки за інтересами. Військово-патріотичне виховання - одна із основних ланок виховання підростаючого покоління, це розуміють і самі учні, які із задоволенням відвідують гуртки, що допомагають загартувати і зміцнити їх організм, дух, волю. Секції з важкої і легкої атлетики, футболу, волейболу, настільного тенісу допомагають їм у цьому. Учні із задоволенням беруть участь у спортивних іграх, змаганнях, козацьких розвагах. пишається ліцей спортивними досягненнями своїх збірних команд, які за останні п'ять років займають призові (І-ІІІ) місця в обласних спартакіадах. велика заслуга в цьому тренера, кандидата у майстри спорту Молчановського .С.О., керівника фізвиховання Журавля В.І. та викладача фізвиховання Чабака А.В.

Уже традиційними стали зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної війни, ветеранами війни в Афганістані з учнями ліцею, демобілізованими з рядів Збройних Сил України. Для кращої позаурочної зайнятості та естетичного розвитку учнів у ліцеї працюють вокальний та вокально-інструментальний гуртки, хореографічний, духовний та драматичний, гуртки модельєрів, перукарської справи, "У світі косметики", комп'ютерний, предметні гуртки. Гуртківцями, учнівським комітетом, яким керує вихователь-організатор Руденко Г.Я., проводяться різні позаурочні виховні заходи: вечори відпочинку, дискотеки, концерти до різних свят, зустрічі, КВК, конкурсні ігри, театралізовані вистави. Найбільшим попитом серед учнів користується вокально-інструментальний гурток (керівник Романенко С.О.), без якого не обходиться жоден виховний захід.

Кожного року в стінах ліцею проводяться обласні огляди художньої самодіяльності "Таланти твої, Придесення", "Від роду - до народу", "Козацька слава не вмре, не загине" та інші, де учні демонструють свої таланти, неодноразово займаючи призові місця. При гуртожитку працює бібліотека. тематично і змістовно оформлений читальний зал. При бібліотеці є клуб "Цікавих зустрічей". Бібліотекар Шведова Т.Л. запрошує цікавих і відомих людей Сосниці на зустріч з учнями ліцею. Бібліотека ліцею є духовним центром інформаційного комфорту.

Не один десяток літ зустрічає новий набір учнів медсестра Троян А.М., яка при першій необхідності надає кваліфіковану медичну допомогу.

Гуртожиток ліцею задовольняє потреби проживаючих. Світлі затишні кімнати зустрічають після занять своїх мешканців. На кожному поверсі гуртожитку є телевізійні кімнати з сучасною телеапаратурою, побутові кімнати для приготування їжі. Великих зусиль докладають до збагачення духовного світу учнів вихователі Волошко Н.І., Шведова Т.Л., Сенченко Н.І. Щоденне спілкування з учнями, материнське піклування про них, допомога у навчанні та умінні вжитися у колективі стараннями вихователів роблять гуртожиток схожим на рідну домівку.

Позитивні зрушення відбулися у фінансово-господарській діяльності. зроблено ремонт лабораторії-перукарні, де надаються кваліфіковані послуги місцевому населенню, працівникам ліцею та учням майстри виробничого навчання Гребеник Л.М., Лаврінець О.І., Шамрицька Н.Ф.

Підключено до мережі Інтернет комп'ютерний клас, придбати який допоміг народний депутат України Петров О.В.

Працює сучасна лабораторія-бар, де учні-бармени проходять виробничу практику, обслуговуючи працівників ліцею та учнів.

Придбано ангар для збереження техніки і зерна, верстати у столярну майстерню. Протягом останніх 5-ти років придбали олійницю, шпалоріз, кормоподрібнювач універсальний, жатку КПС-5Г, сучасну техніку.

Дає прибуток ліцею пасіка з 50 бджолосімей, а її смачний продукт є корисним додатком до учнівського столу.

Бажаючі забезпечуються триразовим харчуванням. Після виробничого навчання чи теоретичних занять поспішають до їдальні учні, де шеф-кухар Омеляненко Г.М. причастить всіх смачним обідом.

У їдальні ліцею випікають хліб, що реалізується за зниженими цінами працівникам та пенсіонерам, які працювали в цьому навчальному закладі.

Помітно збільшилася площа земель, що обробляє ліцей. Вона становить 642 га, які засіваються житом, пшеницею, просом, гречкою, вівсом, засаджуються овочевими культурами - картоплею, капустою, огірками.

Врожайність зернових щороку підвищується за рахунок вдосконалення агрозаходів обробітку землі.

Всі ці досягнення - заслуга керівництва, викладачів, майстрів виробничого навчання, вихователів та учнів ліцею.

За досягнуті успіхи у навчанні молоді відзначені званням "Заслужений працівник освіти України" майстри виробничого навчання Василенко М.М., Слюта М.Є.

Зарекомендували себе сумлінною і творчою працею викладачі, які нагороджені нагрудним знаком "Відмінник освіти України": Волошко В.Є., Журавель В.І., Карпенко Л.В., Глєбкіна Л.М., Колесник П.І., Волощук С.С., Пилипець А.М., Мельникова К.Г.; майстри виробничого навчання: Зайченко І.І., Тищенко В.М., Холопцев В.І.; вихователь Шведова Т.Л.

Прикрепления: 1826501.jpg (47.1 Kb)



 
Форум » Учбові заклади міста » Професійний аграрний ліцей (СПАЛ) » Про Ліцей
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Андрій Юдицький             Дмитрий Пинченко